Thomas Prechal

thomas_prechal_2
  
Naam:  Thomas Prechal
Leeftijd:  13
Instrument:  Cello

Thomas Prechal (30 november 2004) begon met cellolessen op vijfjarige leeftijd. Vanaf het begin is Lenian Benjamins zijn docente en af en toe heeft hij ook les gehad van zijn opa Jirka Prchal. Sinds september 2014 is hij leerling aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht, waar hij geniet van de theorielessen, koor, het ensemblespelen en de concerten. Sinds september 2015 heeft hij daarnaast zo nu en dan les van de Franse cellist Michel Strauss. Thomas’ optreden tijdens het Cellofestival Dordrecht in 2013 was het begin van de inmiddels vierjarige samenwerking met zijn vaste duo-partner pianist Dušan Holý.

Thomas is 2e prijswinnaar van het Britten Celloconcours 2015, 2de prijswinnaar van het Archipel Muziekconcours in 2015 en 2017, laureaat (overall winnaar) van de Maassluise Muziekweek 2017 en laureaat (overall winnaar) van de Tsjechische Bohuš Heran International Cello Competition 2017.

Hij trad als solist op met het Promenade Orkest (2014), Britten Jeugd Strijkorkest (2015), Orkest van het Oosten (tijden het programma Maestro in 2016) en hij zal in januari 2018 optreden met het Haydn Jeugd Strijkorkest in zijn eigen compositie ‘Rapsodie’ voor cello en strijkorkest. Ook speelde hij in oktober 2015 samen met Dušan Holý werken van Popper en Massenet tijdens het Sneak Preview Concert van de Amsterdamse Cellobiënnale in de grote zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ.

Thomas volgde masterclasses bij Raphael Pidoux, Jerôme Pernoo, Harro Ruijsenaars, Jan-Ype Nota, Corine ’t Hoen, Maarten Mostert, Amparo la Cruz en Arnau Tomás. Samen met een strijkkwartet met mede-AMT’ers ontving hij kamermuzieklessen tijdens de Zeister Muziekdagen 2017 van Alexander Pavlovsky, leden van het Quarteto Quiroga en leden van het Quarteto Casals.

Thomas woont in Utrecht en zit op Christelijk Gymnasium Utrecht. Zijn basisschool was de Kathedrale Koorschool Utrecht waar hij in het koor zong onder leiding van Gerard Beemster waarmee hij onder andere drie keer meezong in de Mattheus Passion van J.S. Bach tijdens uitvoeringen met de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

Naast cellospelen houdt Thomas ervan om te improviseren op de piano en muziek te componeren. Hij heeft twee stukken voor cello en piano geschreven (‘Malá Fantasie’ en ‘Lenian’s Lento’), een Duette voor twee celli (bestaande uit vier delen), drie etudes voor cello solo en een ‘Rapsodie’ voor cello en strijkorkest. Een aantal van deze composities heeft hij ook uitgevoerd.

Thomas speelt op een cello gebouwd door Fleury uit 1726 die hij uit de collectie van Lambert Houniet in bruikleen heeft.