Thomas Prechal

thomas_prechal_2
  
Naam:  Thomas Prechal
Leeftijd:  14
Instrument:  Cello

Thomas Prechal (30-11-2004) begon met cellolessen toen hij vijf jaar oud was. Hij is sinds september 2014 leerling aan de Academie Muzikaal Talent, waar hij les heeft van Lenian Benjamins en waar hij geniet van de theorielessen, koor, het ensemblespelen en de concerten. Naast deze lessen volgt Thomas regelmatig lessen bij de Franse cellist Michel Strauss. Hij volgde masterclasses bij Raphaël Pidoux, Jerôme Pernoo, Harro Ruijsenaars, Jan-Ype Nota, Amir Eldan, Arnau Tomas en anderen. Met zijn strijkkwartet ontving hij coaching van leden van het Jerusalem Quartet en het Casals Quartet tijdens de Zeister Muziekdagen.

Thomas is meervoudig prijswinnaar: 2de prijs op het Britten Celloconcours in 2015, 2de prijs op het Archipel Muziekconcours in 2015 en 2017, 1ste prijs op het Concours de Violoncelle ‘Edmond Baert’ in Brussel in 2018, winnaar van de Hanzevast Young Talent Award tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen in 2018, laureaat (overall winnaar) van de Maassluise Muziekweek 2017 en laureaat van de Bohuš Heran International Cello Competition in Ústí nad Orlicí, Tsjechië, in 2017. Ook won hij de 1ste prijs tijdens het Prinses Christina Compositie Concours 2017, waar hij drie van zijn eigen composities uitvoerde.

Hij heeft regelmatig als solist opgetreden met orkest, onder andere met het Promenade Orkest (2014), het Britten Jeugd Strijkorkest (2015) en het Haydn Jeugd Strijkorkest (2018) in zijn eigen compositie ‘Rapsodie’ voor cello en strijkorkest, dat hij met dit orkest ook heeft opgenomen op CD. Zijn goed ontvangen uitvoering van Saint-Saëns’ ‘de Zwaan’ met het Orkest van het Oosten tijdens een eenmalige uitzending van het programma ‘Maestro’ in 2016, is uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Thomas’ optreden tijdens het Cellofestival Dordrecht in 2013 was het begin van een lange samenwerking met de Tsjechische pianist Dušan Holý. Met Dušan samen heeft Thomas opgetreden in toonaangevende concertzalen, zoals de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, de Philharmonie Haarlem, Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven en op de Janáček Academie in Brno. In oktober 2015 heeft Thomas opgetreden tijdens het Sneak Preview Concert van de Cello Biënnale Amsterdam in de grote zaal van Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. In mei 2018 hebben Thomas en Dušan composities van Martinů en een aantal door Thomas zelfgeschreven stukken opgenomen voor de Tsjechische Radio. Met pianiste Daria van den Bercken heeft Thomas opgetreden tijdens het vijftigjarig jubileumconcert van het Prinses Christina Concours in het Kurhaus in Schevening in juni 2018. Voor het komende seizoen is Thomas uitgenodigd om op te treden in onder andere de Dvořák Zaal in het Rudolfinum in Praag, de Salle Cortot in Parijs en in het Auditorio de Galicia in Santiago de Compostella in Spanje met het Symfonie Orkest van Galicië.

Naast cellospelen houdt Thomas ervan om te improviseren op de piano en muziek te componeren. Hij heeft meerdere stukken voor cello en piano geschreven, etudes en caprices voor cello solo, verschillende stukken voor ensembles (strijktrio, celloduet, strijkkwartet, cellokwartet) en de eerdergenoemde ‘Rapsodie’ voor cello en strijkorkest. In 2017 schreef Classic FM UK over Thomas’ uitvoering van zijn Etude nr. 1: “This 12-year-old cellist writes and plays his own compositions and they are phenomenal; prepare to feel totally inadequate – this 12-year-old is seriously talented”.

Thomas zit in de derde klas van het Christelijk Gymnasium in Utrecht en speelt ook graag tennis.