Skip to main content
Algemeen

Nederlandse Muziekprijs voor AMT-docent Thomas Beijer

Door: 2 februari 2022februari 14th, 2022No Comments

Op 1 februari maakte het Fonds Podiumkunsten bekend dat de Nederlandse Muziekprijs dit jaar wordt uitgereikt aan pianist Thomas Beijer. Het Fonds Podiumkunsten reikt deze prestigieuze onderscheiding uit namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De uitreiking zal plaatsvinden op 17 februari in De Oosterpoort in Groningen.
Thomas Beijer is sinds afgelopen zomer als pianodocent van Alexander Jansen aan de AMT verbonden. Daarnaast is hij op velerlei terreinen actief: het juryrapport van de Commissie Nederlandse Muziekprijs roemt zijn veelzijdigheid “als componist, arrangeur, improvisator, presentator, tekenaar, animatiefilmer, schrijver, artistiek leider, maar toch vooral als kamermusicus en als solist. Hiermee ziet de commissie Thomas Beijer als een ‘uomo universale’ van vandaag.” De commissie prijst daarnaast zijn inlevingsvermogen in de componist, “een zielsverwant”. “Hij speelt met het werk, maar laat ook het verhaal daarachter horen. Hieruit blijkt niet alleen zijn liefde voor de muziek, maar ook zijn toewijding en grote inlevingsvermogen.”
In zijn dankwoord zegt Thomas Beijer: “Muziek en kunst kunnen wel degelijk wereldproblemen oplossen. Kunst vormt de manier waarop mensen denken, waarop we omgaan met elkaar en onze omgeving. Het maakt ons empathischer en nobeler. Ik geloof daar heilig in.”

Thomas Beijer