Skip to main content
Algemeen

Start Kamermuziekfestival IJsselstein 2013 door 2 satellietconcerten

Door: 14 oktober 2013No Comments

4 en 5 oktober 2013 hebben violistes Vera Beumer en Pieternel Tils hun satellietconcerten georganiseerd. Sander Beumer doet hiervan verslag.

Omdat Vera en Pieternel beiden in IJsselstein wonen hebben zij in de voorbereidende fase besloten om hun satellietconcerten te bundelen in een weekend en er een klein kamermuziekfestival van te maken. Twee concerten en een workshop voor jonge violisten zijn er georganiseerd. De workshop op zaterdagochtend 5 oktober stond onder leiding van violist Tim Brackman en was een zeer geslaagde ochtend voor een groep jonge violisten. Tim ging in op het plezier van het samen muziek maken en wat je daar zoal voor nodig hebt, een goede streek, dynamiek en intonatie. Vera en Pieternel waren zeer behulpzame assistentes tijdens deze workshop. De kleine eindpresentatie maakte duidelijk dat de kinderen iets geleerd hadden. Veel positieve reacties van ouders.
Op vrijdagavond 4 oktober gaf Vera haar satellietconcert in de aula van het Cals College IJsselstein. Het was een mooi concert met een zeer violistisch programma bestaande uit werken van o.a. Wieniawsky, Brahms, Bach en Vivaldi, maar natuurlijk ook met andere instrumenten en werken uitgevoerd door o.a  gitarist Ruben Silva Kas en harpiste Michelle Sweegers. Dankzij de geweldige inzet van het ensemble van de AMT kon de ‘primavera’ van Vivaldi in een kleine orkestversie uitgevoerd worden. Nog steeds krijgen we hele leuke reacties op dit concert.
Zaterdagmiddag 5 oktober was het matinee satellietconcert van Pieternel. Zij gaf dit concert in het oude raadhuis van IJsselstein, een prachtige zaal uit de zestiende eeuw. Pieternel had eveneens een zeer aansprekend en afwisselend programma samengesteld met werken van Ton de Leeuw, Jules Massenet en Pablo de Sarasate. Het Gióvani Kwartet Zeist speelde werken van Mozart en Lachner. Hier en daar hoorde ik een zucht van verrukking door de zaal gaan. De Kol Nidrei van Max Bruch uitgevoerd door cellist Jan Oppelaar maakte grote indruk op het publiek, evenals het concerto voor 4 violen van Vivaldi waarin Tanja Kim, Anastasia Fridman en Vera ook meespeelden. Hilde Stolker kunnen we alleen maar te weinig bedanken voor haar inzet als vaste begeleider van de AMT, maar ook het aandeel van Dusan Holy als begeleider op het concert van Vera moet genoemd worden.
Wij zijn onze sponsoren en subsidiënten zeer dankbaar voor hun ondersteuning, maar ook alle studenten van de AMT en natuurlijk Erika Waardenburg en Raoul Chênevert die pal staan voor deze mooie opleiding. Door al deze hulp en inzet is de eerste editie van het Kamermuziekfestival IJsselstein een succes geworden en willen wij een editie 2014 gaan maken.

 

Sander Beumer